Portálok, közösségi weboldalak

Sajátos kategorizálásunkban a legbonyolultabb, legtöbb funkcióval rendelkező oldalt portálnak nevezzük. Ezen weboldalak általában sok modullal, legtöbbször egyedi szolgáltatásokkal bírnak. Egy portálon legtöbbször közösségi funkciók is megtalálhatóak, legyen az akár egy vendégkönyv, hozzászólás, vagy összetett felhasználói profiloldal.

Minél összetettebb egy weboldal, minél több funkciót tartalmaz, annál inkább fontosabb az, hogy a weboldal és adminisztrációs felülete minél jobba személyre legyen szabva, minél inkább illeszkedjen a megrendelő igényeihez. Egy portálnál általában elkerülhetetlen az egyedi fejlesztés, hiszen olyan igényeket, funkciókat kell megvalósítani, ami más oldalakon nem létezik a kívánt formában.
Mint a bármilyen weboldal esetében, itt is kiemelt fontosságú lehet a kezdőoldal, (hacsak az épp nem csupán egy bejelentkezési felület) amire általában egy kevert tartalmú oldalt ajánlunk, mely a többi modul tartalmaiból szemezget. Közösségi oldalakon fontos továbbá az adatok bevitele / rögzítése és a biztonsági szempontok, hiszen ilyen esetben az oldal tartalmának nagy részét a látogatók töltik fel.

Árak

Egy portál kialakítása több százezer forintba kerül. Igényeinek ismeretében tudunk pontos árajánlatot tenni. A fejlesztést és a teljesítést szinte majdnem minden esetben több fázisra bontunk, így csökkentett funkciókkal már az oldal elkészülte előtt elindulhat a portál. Bizonyos feltételek mellett a weboldal kialakításának díját részletfizetéssel is ki lehet fizetni.

Menete

Egy portál kialakításának menete nagyban hasonlít egy összetett weboldal kialakításával. Itt szinte minden esetben több fázisra bontjuk a fejlesztést és teljesítést, valamint sokkal több egyeztetésre, személyes találkozóra van szükség.

 

Igényfelmérés

Egy portál esetében, főleg ami több egyedi funkcióval rendelkezik, személyes találkozón érdemes átbeszélni az igényeket. Ez csak akkor kerülhető el, hogyha a portál funkciói, felépítése  egy részletes dokumentumban (specifikációban) le van írva. Nagyobb projektek esetében sokszor előfordulhat az is, hogy a fejlesztés közben jönnek fel új igények és funkciók, melyekre szükség van.

Az igények vagy a specifikáció részletességétől függően tudunk pontos vagy körülbelüli árajánlatot adni a fejlesztésre, valamint a határidőkre. Ahogy említettük, legtöbbször az ilyen projekteket több fázisban kivitelezzük.

Árajánlatunkban portál esetén sok választható modul szokott szerepelni, mert ilyen esetben szeretünk mi is ajánlásokat, ötleteket adni, hogy a portál a lehető leghatékonyabban működhessen.

 

Szerződéskötés

Amennyiben elfogadja ajánlatunkat, úgy elküldjük szerződésünket a weboldal fejlesztésről. Ha minket bíz meg a tárhely szolgáltatással, és domain regisztrációval, úgy ezeket is intézzük. A szerződés aláírásával elkezdődik a munka.

Portál esetében többször előfordul, hogy változnak az igények, esetleg a megrendelő az eredeti igényeken felül másokat szeretne. Ha ezen változások minimálisak, és beleférnek az eredetileg megállapodott munka ráfordításaiba, úgy ez nem okoz különösebb problémát, de előfordul hogy annyi új funkció, igény van, hogy ezen plusz szolgáltatások külön szerződés / megrendelés tárgyát képezik.

 

Design

A portál design kialakítása annyiban tér el bármilyen más weboldal arculatának kialakításától, hogy sokkal több modul miatt több képernyőtervet, több elemet kell grafikailag megvalósítani. A fő design, arculat kialakítása ugyanúgy a projekt elején történik, de lehetséges hogy bizonyos aloldalak, elemek kialakítása a későbbi fázisokban valósul csak meg.

Amennyiben az igényfelmérés során még nem esett szó az igényelt egyedi design, arculatról, úgy azt ebben a szakaszban pontosítjuk. Ez történhet egy igényfelmérő kérdőív, vagy személyes beszélgetés keretében. Sokszor az is előfordul, hogy a megrendelőnek nincs szüksége designra, arculatra, mert azt mással elkészítette, vagy megfelel korábbi weboldalának arculata, vagy vásárolt egy sablont.

Az igény felmérése során vagy a megrendelő határozza meg az oldal szerkezeti felépítését, vagy a mi ajánlásainkból válogat. A szerkezet és egyéb tényezők (szín és formavilág) tudatában, a design bonyolultságától és weboldal nagyságától függően néhány héten belül elkészítjük a design tervet, melyet elektronikus formában elküldünk véleményezésre. Ahogy már említettük, lehetséges hogy csak az első fázisban lévő modulokról készítünk első körben design tervet, míg minden más elem csak a későbbi fázisok elején készül el. A véleményektől és módosítási igényektől függően egyszer vagy akár többször ezt a folyamatot megismételjük.

 

Fejlesztés

A fejlesztés a legtöbb esetben fázisokra van bontva. Egy-egy fázist próbálunk néhány hetes határidővel szállítani, így a megrendelő is hamar kap visszajelzést, tesztelhet, és akár csökkentett funkcióval el is indíthatja oldalát. Minden fázis előtt szóban vagy írásban megbeszéljük az aktuális fázis funkcióit, elemeit, pontosítjuk a feladatot. A fázis végeztével elküldjük a megrendelőnek azt a hivatkozást ahol tesztelheti a portál, majd a szükséges módosítások, javítások végeztével lezárjuk az aktuális fázist.

Egy portál esetében előfordul, hogy a fejlesztés (adatbázis tervezés, adminisztrációs felület kialakítása) még a design kialakítás fázisa alatt elkezdődik, hogy minél gyorsabb határidővel tudjuk szállítani a weboldalt. A fejlesztési fázis hossza a portál összetettségétől függ, itt a legnehezebb behatárolni az összes fejlesztés hosszát, hiszen lehet hogy egy hónap alatt megvalósul az oldal, de ez akár több hónapig is elnyúlhat. Bár nem feltétele a fejlesztésnek, de mindenképpen hasznos, hogyha a tartalom minél hamarabb hozzánk kerül, ezért ebben a fázisban már szoktuk kérni az aloldalak megnevezését, és ha lehetséges azok tartalmát.

Ez főleg akkor fontos, ha több fázisban történik a fejlesztés, hiszen az első fázis lezárta után, a weboldal élesítése előtt fel kell tölteni a kezdeti tartalmat.

 

Tartalomfeltöltés

Amint a tartalmat kézhez kapjuk, és a fejlesztés - vagy adott fázis fejlesztése - kész van, feltöltjük a tartalmat. Egy portál esetében nagyon sokszor nem mi végezzük a tartalom feltöltést, hanem majd a látogatók, vagy a megrendelő, vagy azok, akiket a megrendelő megbíz, vagy erre feljogosít. Mégis vannak olyan tartalmak (ÁSZF, bemutatkozás, főoldal), melyek feltöltését cégünk végzi. Amennyiben időben megkapjuk ezeket, úgy a fejlesztési szakasz végén rögtön feltöltjük a tartalmat, és a feltöltött weboldalt tartalmazó hivatkozást küldjük el.

A tartalomfeltöltést követően van még lehetőség módosításokra, csiszolgatásokra. Ekkor optimalizáljuk az oldalt, hogy minél keresőbarátabb legyen.


Projektzárás

Mint már többször említettük egy portál esetében a fejlesztést több fázisra bontjuk, így minden fázis zárásánál az addig elkészült modulokat a megrendelő kérésének megfelelően vagy kiélesítjük, vagy folytatjuk a fejlesztést. Ez után a fázist lezárjuk és számlázunk.

Amennyiben szükség van rá, úgy személyes találkozó keretében megmutatjuk az adminisztrációs felület használatát.

Ingyenes vélemény
ADJA MEG WEGOLDALÁNAK CÍMÉT, ÉS MI EGY RÖVID SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYT KÜLDÜNK ÖNNEK, VALAMINT JAVASLATOT AZ OLDAL HATÉKONYABBÁ TÉTELÉRE, AMENNYIBEN EZ LEHETSÉGES
Tanácsadás
AMENNYIBEN MEGTETSZETT INGYENES VÉLEMÉNYÜNK ÉS TOVÁBBI TANÁCSOKRA VAN SZÜKSÉGE, VAGY BÁRMILYEN ONLINE VAGY FEJLESZTÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSE VAN, ÁLLUNK RENDELKEZÉSÉRE!
Egyedi ajánlatkérés
Válogasson modulok, funkciók között, válaszoljon néhány egyszerű kérdésre, és tudja meg mennyiért készítjük el igényeinek megfelelő weboldalát!